Хід наукової й екологічної співпраці між НАТО і Україною

(Джерело: http://www.nato.int/cps/en/natolive/news_55605.htm - eng., fr., рус., укр.)

29.05.2009


Спільна робоча група Україна – НАТО з наукової й екологічної співпраці 29 травня провела засідання у штаб-квартирі НАТО, на якому розглянула хід виконання ключових проектів і визначила сфери подальшої співпраці в рамках програми „Наука заради миру і безпеки” (SPS).

Заступник міністра освіти і науки України д-р Максим Стріха зазначив, що пріоритети його країни поширюються на інформаційні технології, безпеку довкілля, безпеку харчових продуктів, біологічні науки і біотехнології.

Пріоритетні проекти

Кіберзахист – особливо важливе питання для України. Країна має дуже широкі мережі, що поєднують великі промислові підприємства, електростанції та засоби транспорту, які можуть бути поставлені перед загрозою. У цій сфері Україна має значний науково-дослідний потенціал. Співпраця з кіберзахисту визначена в першій річній Національній програмі України поряд з іншими заходами в сфері захисту від тероризму.

У сфері безпеки довкілля нині виконуються два головних проекти. Перший стосується знезаражування ґрунту і підземних вод в районі аеродрому „Прилуки”. Другий спрямований на моніторинг можливих повеней в басейні річки Прип’ять, сильно забрудненої радіоактивними ізотопами внаслідок протікання територією чорнобильської зони відчуження. Ризик забруднення також існує для сусідніх Білорусі і Росії і ця зона визначена як гаряча точка екологічної безпеки згідно з ініціативою ENVSEC.¹

Спільна робоча група також обговорила стан проекту з розробки найсучаснішого генератора рентгенівського випромінювання у Харкові. Ця технологія дає змогу генерувати випромінювання з особливими унікальними характеристиками для спеціального використання в медицині, біології і фізиці. Проект відновився після затримок і проблем з фінансуванням і має бути завершений до 2010 року.

Розвиток мереж

Ще однією важливою сферою для обговорення була Українська дослідницька і академічна мережа (УРАН), створена за підтримки НАТО. Вона надає сотням науковцям з 56 установ з усієї України доступ до міжнародних ресурсів, таких як наукові журнали і бази даних, а також науково-освітньої мережі Європейського Союзу GEANT.

Ініціатива УРАН допомагає українським дослідникам краще інтегруватись у світове наукове і академічне співтовариство. Уряд України має наміри інвестувати 1,15 мільйона гривень у подальший розвиток мережі.

¹. Ініціатива з екології і безпеки (ENVSEC) була започаткована Організацією з безпеки і співробітництва в Європі, Екологічною програмою ООН і Програмою розвитку ООН в 2002 році. НАТО встановила зв’язок з цією ініціативою в 2004 р. з метою координації відповідних заходів, зокрема в рамках програми НАТО „Наука заради миру і безпеки” (www.envsec.org).